Miten sota Ukrainassa vaikuttaa sähkön hintaan Suomessa ja mikä sähkösopimus kannattaa jatkossa?

Julkaistu: 2.3.2022

Kaikille ikävänä asiana Ukrainan sota tulee vaikuttamaan myös jatkossa sähkön hintaan Suomessa. Tästä nähtiin alustava esimerkki jo joulukuussa kun Venäjä arvatenkin Putinin toimesta lopetti kaasun päiväkaupan, joka pudotti kaasun tuonnin Venäjältä noin puoleen ja nosti kaasun hinnan ennätyskorkealle. Kun samaan aikaan oli ennätyskylmää, niin Suomessakin nähtiin yli 1000€/MWh tuntihintoja. Tämä johtui siitä, että Suomen sähkön aluehinta kiinnittyi Keski-Euroopan kaasun hintaan Viron kautta. Tammikuussa LNG-laivoilla tuotiin kaasua Eurooppaan, jolloin tilanne olisi ollut parempi, vaikka kovempia pakkasia oltaisiin nähtykin.

Suomen sähkön hinta on laskenut, mutta vieläkin sama mekanismi korkean kaasun hinnan muodossa nostaa eniten kulutettujen tuntien hintaa ennätyskorkealle suhteessa yötuntien hintaan. Tämä tarkoittaa sitä että esimerkiksi joulukuussa maksoimme sähköstä yli kaksi senttiä enemmän kuin mitä joulukuun keskihinta oli. Kun sähköyhtiöt voivat suojata vain keskimääräistä hintaa, niin olemme nähneet miten määräaikaisten hinnat ovat nousseet 10 sentin tuntumaan ja ylikin vaikka johdannaisten hintojen mukaan 8 sentin hinta olisi mahdollista esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisessa tuotteessa.

Venäjälle on määritelty isoja pakotteita ja nyt sähkömarkkina odottaa määritteleekö Venäjä jotain vastapakotteita vielä rajoittamalla kaasun tuontia, jolloin hinnat voisivat kevään lauhasta kelistä huolimatta nousta Suomessakin keväällä yli 10 sentin.

Toisaalta Olkiluoto kolmosen pitäisi viimeinkin käynnistyä 11.3 kuudesosalla heinäkuun tehosta, johon noustaan portaittain. Kesästä eteenpäin Suomi on 20% enemmän omavarainen sähkön suhteen kuin aiemmin. Tämäkään ei poista hintojen tuntikohtaista vaihtelua, koska samalla Suomeen rakennetaan 1700MWh tuulivoimaa, joka tuulisena hetkenä tuo erittäin edullista sähköä. Tällöin on erittäin edullista jos pystyy kuluttamaan sähköä näinä tunteita. Sovelluksemme on markkinoiden paras tähän käyttöön, ja se myös osaa lukea kulutustiedoistasi, miten voit sähkön käytössäsi säästää ja ohjaa ekologisuuteen sekä seuraa sähkönkäyttötottumuksiasi.

No mikä sitten olisi juuri nyt se paras sopimustyyppi? Ottaen huomioon määräaikaisten korkean hintatason ja tulevan kesän, niin tuntisähkö (tutustu tuntisähkötuotteeseemme) on kuin kuukauden euribor. Edullisin korkoprosentti, eli marginaali, ja jos on kykyä ohjata käyttöäsi edullisempaan hetkeen varsinkin lämmityksen ja auton latauksen suhteen, niin se on selkeästi paras valinta varsinkin kesäksi. Muutenkaan nyt ei kannata kiinnittää sopimusta kalliiseen sähköön useaksi vuodeksi. Ensi syksynä kannattaa katsoa mikä tilanne on, ja tehdä kiinnitys silloin hyvissä ajoin ennen kylmää talvea mikäli Nasdaqin markkinahinnat (ENOFUTBLQ4-22, ENOFUTBLQ1-23 tai ENOMDECJAN-23) ennakoivat korkeita hintoja joulu-tammikuulle. Pyrimme tämän tekemään jatkossa asiakkaallemme mahdollisimman helpoksi.

Tuntisähkötuotteemme: vihreaenergia.com/tuotteet/vaen-verraton-tunti-fossiilivapaa
Älyenergia-sovellus: vihreaenergia.com/appis

Kalle Nevala
Vihreä Älyenergia Toimitusjohtaja

Väen Vaivaton

9.35snt/kWh

 

Nyt tarjouksessa

Seuraa Nordpool Spot kuukausihintaa
Yleensä vaivattomin
Alle 30 000 kWh kohteisiin

Väen Verraton

0.49snt/kWh

+ SPOT tunti

2kk ilman kk-maksua

Seuraa Nordpool Spot tuntihintaa
Ajoita kulutusta ja säästä
2kk ilman kuukausimaksua